Vaša pitanja u vezi samoprocjene sagorevanja 

maj 05, 2022

Pitanje:

Uradila sam skale za samoprocjenu sagorijevanja koje sam našla na stranici. Rezultati su mi dosta pozitivni, nisam “sagorijela” izgleda... Ali ja ipak imam neku blokadu i strašno mi je teško da se motivišem da završim svoj posao. Raditi sa klijentkinjama mi možda i nije toliko problematično ali bilo kakav administrativan rad mi bude pravi izazov… Fali mi koncentracije, motivacije, cak i znanja.... koliko su ove skale pouzdane mjere? 

 

question-gcc781db73_1920.jpgOdgovor psihološkinje:

Drago nam je što ste našli i uradili skalu na našem sajtu. U pravu ste, one nisu 100% pouzdane, i nisu napravljene za takvu preciznost, nego da bi se koristile kao smjernice. Ako  ste provjerili da ste pravilno uradili skalu a ipak je vaš rezultat pozitivan dok vi mislite da ste na suprotnoj strani tog spektruma, onda je moguće da doživljavate sagorijevanje malo drugačije prirode – a to je sasvim u redu, kako je svako iskustvo sagorijevanja individualno i subjektivno. 

U svakom slučaju, nije loše da razmislite o tome da li je možda vaš problem izazvan od nečeg drugog van posla, i samo se reflektira na tome koliko ste efikasni i produktivni tokom radnog vremena. Tj., da li primjećujete probleme u drugim aspektima svog života? Da li vam fali motivacije i energije za druge stvari, kao što su na primjer druženje sa dragim ljudima, ili za vašu uobičajenu/svakodnevnu rutinu? Da li radite stvari koje vas čine srećnim. Ili ste možda cak i tu primjetili neke promjene? 

Bitno je da se ne stigne do nekih zaključaka a da nismo gledali naš svakodnevni život sa svih strana. Takodje, ove skale postoje da bi nam pomogle da sami sebe procjenjujemo i da se prisjetimo da moramo da radimo na svoje blagostanje i mentalnu higijenu. A ovo zadnje je u svakom slučaju nešto što bismo morali raditi redovno. U našoj stranici mozete naći mnogo ideja o tome kako voditi brigu o sebi i uopšte početi taj proces. Ako ipak mislite da je vaša situacija ozbiljna, razgovarajte sa psihologom/škinjom ili ljekarom/kom, i izbjegavajte samo-dijagnostikovanje.