REFLEKSIJE POMAGAČICA

maj 13, 2022

"Mnogo puta sam čula o Burnout-u, sekundarnoj traumi i umoru od saosećanja.

Teoretski sam vrlo dobro znala koji su to razlozi koji dovodu do ovih pojava, čak sam prisustvovala raznim treninzima. 
Sada znam da sam bila jedna od relevantnih osoba za doživljaj ovih reakcija ali nikad nisam priznala ni sebi ni drugima da mogu biti “slaba” te nikako nisam ni obratila pažnju na potrebu prevencije od ovih pojava.

Možda je tako bilo jer sam bila u određenoj dobi života kad sam bila zadovoljna sa sobom, puna samopouzdanja i energije. Da se ovako osjećam mi je isto trebalo dosta vremena i dana i sati i minuta i sekundi ali sam znala koji je proces do cilja koji sam jako željela postići. 
Tako je želja postala stvarnost i živjela sam je par godina. 
I onda je polako doslo vrijeme kad sam shvatila i prihvatila da mogu i ja biti žrtva sagorevanja.
A to se desilo kad sam bila svjesna da više nije bilo energije da se posvetim bilo čemu.
Bila sam iscrpljena ne samo fizički, već i psihički i emocionalno.
Ono što je bilo interesantno u mom slučaju jeste da, kad sam se potrudila da nađem izlaz iz tog iscrpljujućeg stanja, nisam uopšte bila zadovoljna sa savjetima, uputstvima i ostalim alatima. Bilo je burnout-a i u trudu njegovog uništenja. 
Dakle nije bilo dovoljno ubjedljivih instrukcija za mene, korisnih koraka koje bih preduzela i resursa koje bih koristila na putu prevazilaženja te situacije. I sad znam da je to tako bilo jer sam ja bila poseban slučaj. Kao što je svako ljudsko biće na ovoj planeti. 
Za mene izlaz iz ove situacije je ponovo bio put kroz dosta dana, sati, minuta i sekundi.

Nemam formulu da podijelim sa vama, uradila bih da imam. 
Jedino što mogu da kažem jeste da sam osjećaj “jakog umora” prevazišla svim mojim naporima, kroz sve što me ukružuje - ljudima, životinjama,  pogledima, riječju, dodirima, tišinom. 
Naučila sam da treba da prođem kroz lijepe i teške dane sa svjesnošću da je to put koji se mora živjeti sa istom ljubavlju. Lakše je ako smo u stanju da prihvatimo sve što vidimo da dolazi ili ne dolazi prema nama."

 [Anonymous, SOS telefon Niksic]

 

Flower_reflection.jpeg