Vaša pitanja u vezi samopomoći

maj 05, 2022

Pitanje:

Zanima me da li imate koju sugestiju o tome kako odvojiti privatan zivot i posao. Meni se licno cesto desava da me zovu sa posla u nezgodno vrijeme I posle radnog vremena, ali ja to nikako ne mogu da ignorisem. Imam osjecaj da ovo prilicno puno utice na moje psiholosko stanje. Sta vi mislite da mogu uraditi u ovom slucaju? 

question-gcc781db73_1920.jpg

Odgovor psihološkinje:

Vaš problem je vrlo čest. Nažalost, to nije problem kojeg možete sami riješiti, a potreban je trud tima kao i trud vašeg menadžmenta.

Posao ove prirode je postao sve popularniji uz upotrebu tehnologije, posebno tokom pandemije kada većina ljudi radi od kuće. Istina je, s pravom ste pretpostaviti da vam ovo ne dopušta da se odvojite od posla i tako utiče na vaše blagostanje.

Moj prijedlog je učiniti sljedeće:

- Procijenite svoju radnu poziciju. Jeste li neko na koga se drugi moraju pouzdati i da li vaš posao zapravo zahtijeva da tako često budete na raspolaganju? Ako vam ovo nije vrlo jasno niti definisano, možda ćete se htjeti konsultovati sa svojim nadležnima kako biste pronašli neku ravnotežu. Nisu sve komunikacije hitne, a nije uvijek nužno riješiti neku krizu.

- Jeste li vi menadžer? Ipak možete postaviti prioritete i ograničenja. Kada i kako vas drugi mogu i trebaju kontaktirati, kao i kada drugi mogu i trebaju kontaktirati druge.

- Ovom problemu možete prilaziti iz timskog pristupa. Tokom sljedećeg sastanka možete iznijeti ovo pitanje, ne na način da se žalite ili da krivite druge, ali uvijek možete promijeniti perspektivu: možete razgovarati u ime tima, možete spomenuti kako mislite da ovo utiče na sve vas i na vaš odnos prema poslu, možete reći da ste zabrinuti zbog drugih ili da se ponekad osjećate loše kad to sami radite. Pokrenite razgovor - to su stvari koje zahtijevaju cijelu promjenu radne kulture i tome će trebati vremena.

- Ako naiđete na otpor i čini vam se da nikoga drugo to ne uznemirava, sjetite se da je bolje za vas i za organizaciju ako spriječite sagorijevanje i sačuvate vaše blagostanje. Tako da, vodite računa o sebi, isključite email notifikacije nakon određenog sata ili jednostavno se nemojte javiti na telefon kada znate da to ne može biti hitno. Podsjetite se da će vam postavljanje ličnih granica vjerovatno samo činiti dobro, dok drugi možda i neće primijetiti razliku.